Трансперсонална психология

Изследванията и идеите на Тимъти Лиъри

Тимъти Лиъри (на английски: Timothy Leary) е американски психолог и автор на книги, известен най-вече с изучаването на ефектите на психеделичните наркотици и с пропагандата за тяхното свободно използване. Неговите останки са изпратени в Космоса.

Тимъти Лиъри е роден 22 октомври 1920 в град Спрингфилд, Масачузетс. Умира на 31 май 1996 от рак на простатата. Преди да умре, моли роднините си да му дадат ЛСД и умира под въздействието на дрогата, както години преди него прави писателят Олдъс Хъксли. Последните му думи са „защо не?“, повторени с различни интонации. Един от най-близките му приятели Робърт Антон Уилсън продължава да разпространява идеите на Лиъри, преди самия той да умре през 2007.


През втората световна война Лиъри е военен доктор, едновременно с това следва във Военната академия Уест Пойнт. Става бакалавър по психология, но през 1943 напуска академията. През 1946 става магистър в Уошингтън Стейт Юнивърсити, а през 1950 завършва своята докторантура в Калифорнийския Университет, Бъркли. Преподава в Харвард до 1963, когато е изгонен от там. През това време Лиъри вече е пробвал ЛСД, и е станал горещ негов защитник и пропонент. Първоначално Лиъри е несъгласен с Кен Киси, че всички трябва да пробват ЛСД – Лиъри настоява, че трябва да се подхожда стриктно и научно към тази дрога и преживяванията свързани с него. Впоследствие обаче той става поддръжник на идеята за масовата употреба. Лиъри запознава с ЛСД множество хора, включително Олдъс Хъксли, Телониъс Монк, Алан Гинсбърг, Уилям Бъроуз и Джак Керуак. Лири вярва, че под въздействието на ЛСД може да се преживее както илюминацията, така и отделните сфери описани в Тибетска книга на мъртвите. Подтикнати от преживяванията си на ЛСД Лири, заедно с колегите си Ралф Мецнер и Ричард Алпърт (Ram Das) написват психеделична адаптация на тибетския текст, който да служи за наръчник на психонавтите.

През 1970, по време на политическата си кампания за губернатор на Калифорния, Лиъри е осъден на 20 години затвор заради притежание на около 40 грама марихуана, което той отрича. В затвора му дават да попълни психологически въпросник, който самият той е измислил преди години. Лиъри го попълва така, че да излезе, че е лесно доминиран и подчиняващ се. В резултат получава килия в най-слабо охраняваното крило на затвора, от което по-късно бяга. След това Лиъри живее в Алжир, Швейцария, Австрия и Ливан. Следва Афганистан, откъдето е отвлечен от американското разузнаване. Той бива задърържан от американски агенти още преди да слезе от самолета, с който каца в Кабул. Върнат е в САЩ, където е арестуван с обявена гаранция от 5 милиона долара – най-голямата в историята на САЩ до този момент. Съдията се аргументира с това, че ако Лиъри е на свобода, ще продължи да разпространява опасните си идеи. Това е в синхрон с изявлението на американският президент Ричард Никсън, който го обявява за „най-опасния човек в Америка“. Лиъри е поставен в отделна килия с присъда 95 години, негов съсед в срещуположната клетка е Чарлз Менсън. Лиъри води разговори с Менсън и пише книги. Освободен е през 1976 от новоизбрания либерален губернатор на Калифорния Джери Браун, който зае мястото на предишния консервативен губернатор и бъдещ президент – Роналд Рейгън.

Остатъка от живота си Лиъри посвещава на писане на книги и изнасяне на лекции. След смъртта си той е кремиран, а праха му е изстрелян в космоса, заедно с останките на още 24 души, на 21 април 1997. Сега останките на Лиъри обкалят земята всеки 62 минути.

Идеи:

Просветление по време на психиделично преживяване

Лири смята, че Тибетската книга на мъртвите е всъщност ръководство за поведение по време на психиделично пътуване. Тоест, четящият се старае да помогне не буквално на „душата“ на „мъртвия“, а на човек изпаднал в дълбок психеделичен транс. По тази логика, според Лири, както в тибетската книга се говори за ослепителна светлина която носи истината, и която трябва да бъде видяна и избрана вместо турбулентните видения и преживявания – същото важи и за ЛСД пътуване. Избягяването на кармичната обусловеност се разглежда като избягване на „его – игри“. Както и в тибетския текст, се приема, че в началото на ЛСД пътуване човек има възможност да види светлината и да осъзнае истината. Ако това не се случи, следват видения и приключения и последващи възможности да се види светлината, но с прогресивно намаляване на нейното въздействие. Ако човек през цялото пътуване не успее да разбере нищо освен хаотични чувства и видения, или дори изпадне в ужас, то тогава единственото което остава е той/тя да бъде тласкан към „успешно прераждане“, или в случая на ЛСД пътуване – към „успешно връщане към его-съществуване“.

Човешката миграция в космоса
Осемтте вериги на човешкото съзнание
Лиъри разделя елементите и потенциала на човешкото съзнание на осем вериги, четири от които се намират в лявото мозъчно полукълбо, и четири – в дясното:

1) верига на био-оцеляването – тип мозък появил се преди 2-3 милиарда години, база за поведение тип „приближаване към хубаво, бягане от лошо“. Може да се активира с морфин или опиум.

2) верига на емоциите – на около 500 млн. години, база за отношения тип доминация, подчинение, сътрудничество. Може да се активира с алкохол

3) верига на символно мислене – на около 4-5 млн. години – база за създаване на човешки артефакти и концептуално мислене. Стимуланти като кафе, чай, кокаин, амфетамини.

4) социално-сексуалната верига – база за предаване на племенна – етническа информация от поколение на поколение, база за понятието „време“. Лиъри не може да посочи съответстващия наркотик, според по-късни последователи може да е екстази.

5) невро-соматичната верига – на около 4000 години, появява се в първите аристократични класи. Секуално удоволствие и окултизъм. Активиращ наркотик – марихуана.

6) невро-електрическата верига – на около 2500 години. Активиране чрез псилоцибинови гъби, мескалин. Нервната система спира да се идентифицира със света и осъзнава че е нервна система. Според Лиъри тази верига ще позволи комуникиране с други форми на живот, когато започнат пътуванията из дълбокия космос.

7) невро-генетичната верига – получаване на сигнали на ниво ДНК – РНК. Спомени от предишни прераждания, усещане за безсмъртие. Отворен достъп до „колективното несъзнавано“ на Карл Густав Юнг или „филогенетичното несъзнавано“ на Станислав Гроф. Активира се с ЛСД.

8) невро-атомичната верига – база за „астрални проекции“, „излизания от тялото“, контакти с „извънземни“ или „вселенски разум“. Преживявания сходни с тези документирани от Джон Лили и Карлос Кастанеда. Ограниченията на пространството, времето и скоростта на светлината отпадат. Високи дози ЛСД помагат да се доближи това усещане.

Източник: Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *